Puppet Show & Suan Lum Night Bazaar

Rabu, 03 Maret 2010

Salah satu bentuk kegiatan yang masuk dalam rangkaian AsTW 2010 (ASEAN in Today’s World) adalah Thai’s culture and Tourism. Nah, pada 03 Maret 2010 ini, seluruh peserta berkesempatan untuk mengunjungi Joe Louis Traditional Thai Puppet Theater dan Suan Lum Night Bazaar yang terletak di dekat Lumphini Park, daerah tengah kota Bangkok.

Joe Louis Traditional Thai Puppet Theater ini merupakan gedung pertunjukan boneka tradisional Thailand (kalau di Indonesia, seperti wayang golek). Harga tiket pertunjukannya sebesar THB 600 (sekitar Rp 180.000,-). Mahal ya?? Tapi berhubung segala sesuatunya sudah dibayarin ama panitia (alias gratiss), daku tinggal melenggang kangkung aja. ha..ha..

Sebelum masuk ke ruang pertunjukannya, pengunjung disambut oleh para petugas yang memainkan boneka tersebut. Bagi mereka-mereka yang suka bernarsis ria, bisa berkesempatan untuk berfoto bersama boneka.

Nah, setelah puas berfoto-foto ria, barulah kita masuk ke ruang utamanya. Setting tempatnya seperti kebanyakan bioskop, namun dengan kontur yang lebih landai. Selama di ruang utama ini, pengunjung diharamkan mengambil foto apalagi merekam pertunjukannya (inget HAKI euy!!). Sayang sekali….. (he..he..)

Sesudah semua pengunjung masuk ke ruangan, pencahayaan ruang pun mulai dikurangi tanda pertunjukan akan dimulai. Kalo ndak salah inget, mulainya jam 8 pm. Nah, ada yang khas dalam setiap kegiatan pertunjukan di Thailand (terutama Bangkok), baik itu di tempat seperti ini maupun di bioskop kebanyakan. Yaitu, setiap pengunjung diharapkan berdiri dari tempat duduk untuk mendengarkan dan menghormati lagu kebangsaan Thailand. Rasanya agak gimana â¦Soalnya kalo ndak berdiri, berarti nggak menghormati. Selama diperdengarkan lagu kebangsaan ini, ditayangkan juga video (atau slide show foto) dari Raja Thailand yang sangat dicintai rakyatnya itu. Jadi ikut terharuâ¦.

Di dalam pertunjukannya, ndak hanya boneka saja yang beraksi, tetapi para penari asli (orang) juga turut berkolaborasi dengan mereka. Jadi, penari-penari tersebut nari sambil mainin bonekanya. Dengan kata lain, dua-duanya nari (halah, bingung amat njelasinnya).

Mengingat ukuran boneka yang cukup besar dan rumitnya struktur boneka tersebut, maka satu boneka ini bisa dimainkan oleh tiga orang penari. Bisa dibayangkan, bagaimana sulitnya nari rame-rame sambil menggerakkan satu boneka untuk menari (bingung??). Tentu diperlukan latihan yang keras agar dapat menciptakan gerakan yang selaras, seimbang dan seirama. Trus, kalo koordinasi geraknya nggak bagus, bakal rawan saling tabrakan tuh.

Sebagian besar cerita yang disampaikan melalui pertunjukan ini adalah tentang sejarah Joe Louis Puppet Theater. Ada juga pertunjukan yang menceritakan Ramayana, tentunya dengan gaya ala Thailand. Yang paling mengagetkan dan mengagumkan (dapet standing applause sih :D) adalah pertunjukan boneka ala Michael Jackson. KEREN ABISS!!! Semua pengunjung ndak menyangka, bahwa di bagian akhir pertunjukan akan ada show boneka âmodernâ?, ala MJ lagi! Bahkan ada gerakan moon walk yang mirip abis dengan sang maestro. Bakalan susah banget tuh, soale boneka MJ-nya itu (lagi-lagi) dimainin ama 3 orang penari. Bagaimana caranya ya???

Setelah pertunjukan tersebut berakhir, maka kini saatnya SHOPPING TIME! Ho..ho⦠Berhubung lokasi teater ini bersebelahan dengan Suan Lum Night Bazaar, maka mereka-mereka yang suka belanja langsung ngacir ke sana. Harga barang di tempat ini cukup murah, apalagi kalau pintar nawar. Di tempat inilah daku mulai melancarkan âpraktekâ? bahasa Thailand yang ngepas ^^â?. Lumayan lah, bisa nawar dikit-dikit untuk beli oleh-oleh ^___^.

Lebih lanjut mengenai Joe Louis Traditional Thai Puppet Theater, bisa dilihat di tautan : http://www.tatnews.org/tourism_news/2229.asp

Atau baca isi tautannya di bawah ini :

Sakorn Yangkhiawsod, (more widely known as Joe Louis), the founder of the Hun Lakhon Lek Joe Louis Troupe, was one of Thailand’s top puppet masters and the country’s last ‘Grand Master’ of small puppet performers.

The puppet master made his first puppet when he was 20, and over the years, crafted a fine collection of 50 traditional Thai puppets, both large and small. In 1996, in recognition of his efforts to revive traditional Thai puppetry and preserve this ancient art making it an important showcase of Thai cultural heritage, Sakorn Yangkhiawsod was consecrated "National Artist".

The Joe Louis troupe remains Thailand’s only troupe that still performs the Hun Lakhon Lek Thai traditional small puppet play and remains the sole guardian of this dying art form.

The Heart of Hun Lakhon Lek

Joe Louis’ creation of the ancient Siamese small puppet performance is unique. The soul and spirit of the performance comes directly from the puppeteer.

The Joe Louis puppet play requires the synchronised efforts of three puppeteers who jointly control and manipulate the one puppet creating highly animated, life-like movements. This enables the puppet to move or dance gracefully. Unlike any other Thai traditional puppet play, the Joe Louis puppets are able to mimic a range of human gestures and through these gestures, express emotion. For example, the puppets are able to move their wrists to ‘wai’ (a greeting gesture in Thai culture), or embrace (to show affection), point their fingers or clap, shake their heads or nod. The elegant movements of the puppet flow entirely from each motion made by the puppeteer.

Hun Lakhon Lek is a collaboration of many art forms

Hadtasin — the crafting of puppets

Phraneedsin — the costume of the puppet

Nadtasin — the operation of the puppet movements

Ketatsin — the music

Mantanasin — the stage set and backdrop

Hadtasin — "To give life"

As the Hun Lakon Lek is based on Khon â the classical Thai masked dance, a highly sophisticated and stylised form of stage entertainment that features dancing, singing and music that is comparable in complexity with the European opera-ballet of the 18thcentury court at Versailles. Hence in order to stage the performance,puppeteers need to have an intimate knowledge and training in Khon.

The Hun Lakon Lek is based on Khon â the classical Thai masked dance, puppeteers need to have an intimate knowledge and training in khon.

The puppets and the ornate masks used in the performances are handmade and reflect the ultimate sophistication in Thai craftsmanship. Puppet-making is a painstaking art that requires close attention to many intricate details such as the features of the mask, the painting of the faces, the elaborate design and motifs of the costumes and working with precious gold leaves to achieve a perfect finish.

THE RAMAYANA/ âRAMAKIENâ

The most popular play performed by the Joe Louis puppet troupe is the famous "Ramayana" epic (Ramakien in Thai), regularly performed in Thailand and the countries of South and Southeast Asia.

On September 25-26, 2004, the Joe Louis Theatre will present a special 1-hour performance of the great epic Ramayana in the form of a âKhonâ play â a traditional Thai stage drama.

In the perfect setting of an air-conditioned theatre, the puppets are once again brought to life by expert puppeteers offering the audience an opportunity to see and touch the enchanting Hun Lakhon Lek puppets.

A visit to the theatre also includes an opportunity to witness the painstaking process of crafting a Thai traditional mask known as the Hua Khon, as taught by venerable artist Joe Louis to his students.

Tragically all of Joe Louis’ puppets, except for one, were destroyed in a fire that engulfed his home. However with his deep love he for the craft, the puppet master found the emotional strength to continue his life’s work. He gradually replaced the puppets lost in the flames with the help of family members as well as those interested in puppet making. His new collection now consists of 12 puppets primarily featuring the characters from the Ramayana epic such as Rama, Sita, the god Siva, Hanuman and Pali.

THE JOE LOUIS CULTURAL TOUR


Before the performance starts, Joe Louis staff will take guests on a "Joe Louis Cultural Tour" featuring the "Puppet Gallery", an exhibition on the history of Hun Lakhon Lek puppets and the theatre, puppet- making demonstration and the art of controlling the puppet.

Joe Louis has also frequently taken his art overseas and performed at international festivals as well as special organised tours in France, Switzerland, Germany, Japan, Egypt and the United States.

Keeping the Artistic Heritage Alive For Future Generations

The performing arts has been a part of Joe Louis soul and spirit during his entire lifetime. He devoted his life to the art form — from crafting each of the puppets, to performing and directing. He has passed on his wealth of knowledge and experiences in the Thai theatrical arts and stage drama â Khon, Lakhon, Likay, and Hun Lakorn Lek, to his nine sons and daughters right from their childhood days.

Today, in the loving memory of Joe Louis â âThe bringer of life to Hun Lakorn Lekâ?, Surin Yangkeawsot, his seventh child, is working to promote the preservation and study of Hun Lakhon Lek for future generations. Surin Yangkeawsot has inherited the Puppet Theatre as well as the important responsibility of passing on this knowledge to the next generation. The craft is now being passed on to 10 grandchildren.


For a comprehensive introduction to the âHun Lakhon Lekâ traditional Thai small puppets, please visit the Joe Louis Theatre web site.

Web site: http://www.joelouis-theater.com/eng/

Getting to the Theatre by public transportation

Bus No. 50, 14, 47, 17, 115

BTS Sky Train, Saladaeng station then Bus No. 115

Private car: Express way, Exit Rama IV, U-Turn under the Thai-Belgium bridge

Contact information:

Joe Louis Theatre

Bangkok Suan-lum Night Bazaar

1875 Rama IV Road, Lumpini, Pathumwan

Bangkok 10330

Tel: +66 (0) 2252 9683/ 4

Fax: +66 (0) 2252 9685

Email: joelouistheater_pr@hotmail.com

Note: Food, drinks and pets cannot be brought into the theatre. Additionally as flashes from cameras distract the performers, photography during the performance is not permitted. However following the performance, visitors will be able to take photos with the Joe Loius puppets.

One thought on “Puppet Show & Suan Lum Night Bazaar

  1. Baru aja baca berita di kompas online (soalnya saya nyaris tak pernah nonton TV lagi ^^"). Ternyata kondisi di Bangkok semakin parah. Smoga segala kerusuhan ini cepat berhenti. Terlalu banyak yang dirugikan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s