[Motivation Letter] NCCU – Taiwan

Alhamdulillah… Perjuangan saya untuk melanjutkan studi terjawab pada 18 Mei 2012 lalu. Aplikasi saya untuk menuntut ilmu di Formosa diterima :D. MaasyaAllah…

Sekedar berbagi pengalaman dan cerita. Niat saya untuk melanjutkan studi telah saya mantapkan sejak setahun yang lalu. Maka, dalam kurun waktu 6 bulan terakhir, saya persiapkan segalanya; tes TOEFL, research plan, motivation letter, dsb.

Sekitar bulan Februari 2012, seorang kawan menginformasikan kepada saya perihal Taiwan Scholarship. Karena saya memang berminat dengan regional Asia Timur, jadilah saya bersemangat 45 untuk melanjutkan studi di sana.

Untuk aplikasi beasiswa Taiwan, para pelamar diminta untuk mendaftar ke salah satu Universitas di sana. Aplikasi ini dilakukan secara terpisah. Setelah beberapa waktu meriset, jadilah saya menetapkan hati untuk studi di International Master’s Program in Asia Pacific Studies (IMAS) di National Chengchi University (NCCU) yang terletak di Taipei.

Setelah berjibaku dengan segala kelengkapan dan persyaratannya, alhamdulillah pada 30 Maret 2012 saya bisa mengirimkan aplikasi ke NCCU tepat waktu. Dan, akhirnya, Alhamdulillah, yang ditunggu-tunggu akhirnya datang. Hasil seleksi penerimaan mahasiswa NCCU diumumkan pada 18 Mei 2012, dan syukur tak terkira, nama saya tercantum di daftar tersebut :).

Dan kejutan dari Nya berlanjut. Tiga hari setelah pengumuman NCCU, saya mendapat email pemberitahuan dari komite Taiwan Scholarship, bahwa saya menjadi salah satu kandidat penerima Taiwan Scholarship 2012. Alhamdulillah…

Nah, di dalam postingan ini, izinkan saya untuk berbagi contoh esai yang saya kirimkan ke Admission Office of National Chengchi University (NCCU), Taipei. Esai yang diminta NCCU, terdiri dari 3 pertanyaan.

Tentunya, hampir semua aplikasi universitas maupun beasiswa akan meminta hal yang sama; motivation letter dan sejenisnya. Maka, semoga tulisan saya ini dapat memberikan gambaran untuk rekan-rekan yang sedang atau akan mengajukan aplikasi.

Oya, imho, apabila membuat motivation letter, buatlah se-personal mungkin. Karena masing-masing orang memiliki kekhasannya. Jadi, tiap orang “semestinya” memiliki motivasi dan pengalaman yang berbeda :). Sehingga, saat membuatnya, esai kita bukanlah template esai motivasi yang copas dan normatif. Gali dan tanyakanlah pada diri sendiri apa yang menjadi motivasi rekan-rekan untuk studi di sana. Kaitkan dengan pengalaman selama ini dengan life plan kita ke depan 🙂

Selamat ber-refleksi diri dan menuangkannya dalam bentuk tulisan ya :)! Mari bersama berjuang dalam menuntut ilmu dan menyebar kemanfaatan darinya 🙂
***

ESSAYS

1. Describe your short-term and long-term career goals and explain how your past experience together with an IMAS degree from NCCU will contribute to your achieving them. (1000 words maximum)

My previous education was International Relations (majoring East Asian studies) and post-graduate program of Japanese Studies. Since the beginning, I have strong passion and curiosity on East Asian studies in interdisciplinary context. As we know that this regional has a very great history of civilization. Furthermore, many scholars mentioned that the countries in this region will be the next world’s main power as it shows many developments in many sectors; not only in the term of ‘hard diplomacy’? but also the ‘soft diplomacy’?. To support this passion, I also learned Chinese, Japanese and Korean language for helping me to communicate and understand the society in this region.

I have very high curiosity and passion on how international people relate each other through many kinds of interaction, communication and cooperation in the term of interdisciplinary studies. Furthermore, in this globalization era, international relations are not dominated by the state actors anymore but already spread to grass-root actors (multi-track diplomacy). I want to connect and build up my international networks, and also promote Indonesia ‘ Taiwan’s relations through education.

For my career goals, I want to be a lecturer and researcher with East Asian expertise. I have a strong commitment to realize the concepts of education; 1) emphasizing knowledge, 2) growing the maturity and 3) developing the good manners. Of course, to be a good lecturer and commit with those concept, I have to increase my quality of knowledge and research. Beside of being a lecturer and researcher, in the future I want to be the head of international office in my institution. Nowadays, building up and maintaining an international network between the educational institutions is highly needed, especially in this more globalize world. My mid-long term goal is developing the Taiwan-Indonesia’s relations and cooperation, not only in political, economical, and security aspects, but also in cultural aspects.

When I read this program, I found that IMAS NCCU has a comprehensive curriculum on Asia Pacific Studies, specifically in East Asian Studies, that is suitable with my study focus and passion. That is why; I am highly motivated to continue my study in IMAS NCCU Taiwan. Having an IMAS degree from NCCU will help me to broaden my perspective and knowledge, and also increase my capability to be a qualified lecturer and East Asian studies expert. Furthermore, Indonesia and Taiwan relations are still developing and I do hope that in the future it will grow more and more. With my experience studying in IMAS – NCCU Taiwan, it will give me a direct experience and knowledge about Taiwan itself.

2. Based on your current understanding of the IMAS program curriculum, describe your initial study plan. Among other relevant information, please describe your specific research focus or interest, the rationale or motivation for pursuing your research interest, the relationship between your educational or professional experience and your research interest, courses that are related to your interest, and your plan to complete the program within a reasonable length of time. (1000 words maximum)

I am interested in socio-culture. As for my research, I will focus on ethnic development in China, especially how the government manages the minority issues in north-west region of China. So, I want to learn and do a comprehensive research about this topic during my study in IMAS. The reason why I am interested in this topic is because Indonesia has multi-cultural and multi-ethnic background and there are a lot of conflict which caused by it. To get a better understanding and comprehension, it is important for me to do comparison studies.

Having research in this field will give me a vision about how to manage the minority issue. Furthermore, in my opinion there is some similarity between Indonesia and China on it. By comparing the ethnic issue between Indonesia and China, I hope I can have valuable knowledge and understanding, so that it can be implemented in Indonesia to manage the problems. As for the reason why I choose and conduct this research theme in Taiwan is because of the educational atmosphere in Taiwan that is conducive and supportive.

After seeing the IMAS curriculum, I found some courses that are suitable with my study and research focus. Beside of taking the required courses, I will also take the elective courses that are related to my research. Those courses are:

  • Chinese Philosophy and Religion
  • Ethnic Development of Mainland China
  • International Status of Mainland China
  • Political Development of Mainland China
  • Research Methods in China Studies
  • Spatial Development of Mainland China
  • Social Development of Mainland China
  • Cultural Ethnic Structure of Taiwan

During my stay and study period in Taiwan, I also planning to increase my ability in Chinese language and learn more Chinese culture. As for the length of time, I’m planning to complete my degree in IMAS – NCCU in two years (until mid-year 2014), including for my thesis. Of course, during these two years, I will do my best effort to finish my study on time, without ignoring the quality of my research and study.

3. Please include any other information that you believe would be helpful to the Admissions Committee in considering your application. (500 words maximum)

I have good academic record and achievement, not only in my bachelor degree time in University of Gadjah Mada but also in master degree in University of Indonesia. I ever joined several international events and conferences in Japan, Turkey, Lao PDR, and Thailand, which gives me adaptability skill in multi-cultural and international atmosphere. It also helps me to increase my ability on using foreign language and communication fluency.

I also join several organizational activities which increase my leadership skill, such as; managing work, adaptability, decision making, and initiating action. In my organization, I am responsible to provide scholarship information to the university students and also give some seminars/ workshop to increase their motivation and courage to study abroad. From it, I learn how to develop and coach others. And from my working experience, I got chance to increase my skill on writing and engaging the public through online and printed media, where I responsible for the communication and content management.

Beside of that, I always interested with something ‘new’ such as cultures. So that’s why, during my study in Taiwan, I’m planning to increase my proficiency in Mandarin. In exchange, I would be very happy for introducing and discussing about my origin country, includes its cultures and languages with other students in NCCU.

Indonesia has many diverse cultures inside herself. There are hundreds of ethnic, local languages, and also various traditional customs which is spread in thousands of islands.

In my opinion, by understanding the other cultures and languages, we can communicate and understand each other which can support the people to people understanding. I’m sure by sharing and discussing, these can help us to broaden our perspective and knowledge. The more experience we will have, the more knowledge we will gain. By gaining more knowledge, we can increase our chance to create a better understanding about others.

With those explanations above, I am sure that I am the suitable candidate for the IMAS program. I hope it can be helpful for the admission committee to consider my application. I am really excited and highly motivated to be the part of IMAS ‘ NCCU, Taiwan.

Advertisements

35 thoughts on “[Motivation Letter] NCCU – Taiwan

  1. cinderellazty said: Chikuuuuu kereeeen! Hebat ih chiku ^^Banggaa deeeh chik,,, happy shining yaaaa… Hhehee Smg tar aku berkesempatan seperti chiku yaaa:D Sukses chiikkk

    Alhamdulillah, terima kasih banyak ya Anty cwaaan :")! Jazakillah 🙂

    aamiin ya Rabb. Smoga dimudahkan dan dilancarkan segala sesuatunya ya :D.

    Asik nih, kalo bisa kuliah bareng di suatu tempat 😀

  2. cinderellazty said: Chikuuuuu kereeeen! Hebat ih chiku ^^Banggaa deeeh chik,,, happy shining yaaaa… Hhehee Smg tar aku berkesempatan seperti chiku yaaa:D Sukses chiikkk

    Barakallah, semoga bermanfaat buat Indonesia, khususnya jalur dakwah akademik.

  3. farikhsaba said: Barakallah, semoga bermanfaat buat Indonesia, khususnya jalur dakwah akademik.

    waiyyaka… aamiin, semoga bisa bermanfaat dan diterapkan + dibagi2 ilmunya.
    Terima kasih banyak atas doanya 🙂

  4. centimo said: nice,,good luck to get your dreamplease visit mine http://www.internet-maniac.com

    congratulation wa barakallaah mbak Chiku… it’s really inspiring… semoga dimudahkan segala urusannya… terwujud mimpinya… serta bermanfaat dan barakah ilmunya… dan semoga kebaikan juga prestasi tersebut menulari saya (hehe ngarep & maksa :D)
    aamiin…^^

  5. fujiyamato31 said: awesome mbak….i am really to get what have u got….big motivation for me…i wish one day…i want to get experiences like u….

    thanks so much :). Hope you can reach and realize you dream(s). aamiin 🙂

  6. srikandilangit said: congratulation wa barakallaah mbak Chiku… it’s really inspiring… semoga dimudahkan segala urusannya… terwujud mimpinya… serta bermanfaat dan barakah ilmunya… dan semoga kebaikan juga prestasi tersebut menulari saya (hehe ngarep & maksa :D)aamiin…^^

    Alhamdulillah, syukron katsir bu :). Waiyyaki…
    Semoga begitu pula denganmu, diberi kemudahan dan kelancaran untuk segala sesuatunya. aamiin… Wish you all the best na~ Ganbare :D!

  7. ronalrifandi said: Subhanallah, mantaph Mba’ , keren semoga aman lancar dan sukses ^_^. Boleh dibagikan ceritanya kan mba? syukron 🙂

    alhamdulillah… terima kasih banyak ya :). Semoga begitu pula denganmu 🙂
    sumonggo, semoga bisa bermanfaat dan memberikan gambaran untuk teman-teman semuanya.

  8. ronalrifandi said: Subhanallah, mantaph Mba’ , keren semoga aman lancar dan sukses ^_^. Boleh dibagikan ceritanya kan mba? syukron 🙂

    salam kenal mba chiku.. saya yg d twitter sama leni 🙂 .. selamat datang d imas.. ditunggu di taipei 🙂 .. selamat

  9. ronalrifandi said: Subhanallah, mantaph Mba’ , keren semoga aman lancar dan sukses ^_^. Boleh dibagikan ceritanya kan mba? syukron 🙂

    Jazaakillah khoiron 🙂 klo mb posting di fb aku suka buka lho, terimakasih sharingnya, smg berkah ^_^

  10. ronalrifandi said: Subhanallah, mantaph Mba’ , keren semoga aman lancar dan sukses ^_^. Boleh dibagikan ceritanya kan mba? syukron 🙂

    Barakalloh ya mbak..
    Keren.. bahagianya, Mba Chiku yang selalu berbagi. ^_^
    Semoga lancar ya menuju mimpinya. Bareng mbak Tisa kampusnya mbak?

  11. ronalrifandi said: Subhanallah, mantaph Mba’ , keren semoga aman lancar dan sukses ^_^. Boleh dibagikan ceritanya kan mba? syukron 🙂

    keren chiku.. logonya kaya bunga peoni di-demokrat-in deh.. *birunya..
    semoga lancar jaya ya.. dan betah disana..

  12. deesaraswati said: salam kenal mba chiku.. saya yg d twitter sama leni 🙂 .. selamat datang d imas.. ditunggu di taipei 🙂 .. selamat

    waaa… Mbak Diaaan :D! Salam kenaaal juga ^^

    Sebelumnya, terima kasih banyak ya sudah nyamperin saya duluan. Pas dulu awal2 saya buka web IMAS NCCU, I found your name on the list. Then, mencoba cari-cari kontaknya mbak, belum dapat. MaasyaAllah… dan ternyata akhirnya bisa berjumpa mbak dari arah yang tak disangka-sangka 🙂

    Terima kasih banyak ya mb ^^. InsyaAllah will see you on August :). Mungkin ke depannya saya akan banyak nanya (#jadi ngrepotin nih). duo xie nin ya 🙂

  13. islamforchildren said: Jazaakillah khoiron 🙂 klo mb posting di fb aku suka buka lho, terimakasih sharingnya, smg berkah ^_^

    waiyyaki :). terima kasih banyak atas doa dan dukungannya.
    My great pleasure :). Semoga bisa bermanfaat

  14. yosilaila said: Barakalloh ya mbak..Keren.. bahagianya, Mba Chiku yang selalu berbagi. ^_^ Semoga lancar ya menuju mimpinya. Bareng mbak Tisa kampusnya mbak?

    syukron katsir… 🙂
    waiyyaki… Alhamdulillah, terima kasih banyak ya 🙂
    Beda kampus ^^, chiku di NCCU taipei, mb Tisa di Chiayi 🙂

  15. yosilaila said: Barakalloh ya mbak..Keren.. bahagianya, Mba Chiku yang selalu berbagi. ^_^ Semoga lancar ya menuju mimpinya. Bareng mbak Tisa kampusnya mbak?

    mb chiku aku sdh add fb nya :)) … iya soalny aku filter fb nya.. hahahah aku jg tau gara2 ada anak indo kterima di IMPIS trus crt ada anak indo ktrima di imas :))

  16. tintin1868 said: keren chiku.. logonya kaya bunga peoni di-demokrat-in deh.. *birunya..semoga lancar jaya ya.. dan betah disana..

    huehehehe.. jadi ngebayangin logonya partai itu 😀

    aamiin, terima kasih banyak ya mbaaak atas doanya ^^

  17. deesaraswati said: mb chiku aku sdh add fb nya :)) … iya soalny aku filter fb nya.. hahahah aku jg tau gara2 ada anak indo kterima di IMPIS trus crt ada anak indo ktrima di imas :))

    siyaaap :D! trimakasih banyak yaaa ^^
    wah, kenalan yang di IMPIS siapa mb? Siapa tahu saya juga kenal. ehehe…

  18. deesaraswati said: mb chiku aku sdh add fb nya :)) … iya soalny aku filter fb nya.. hahahah aku jg tau gara2 ada anak indo kterima di IMPIS trus crt ada anak indo ktrima di imas :))

    namanya Detie mba.. tp dia dari aceh. beasiswa dari aceh juga 😀

  19. deesaraswati said: mb chiku aku sdh add fb nya :)) … iya soalny aku filter fb nya.. hahahah aku jg tau gara2 ada anak indo kterima di IMPIS trus crt ada anak indo ktrima di imas :))

    Barakallah mbak.:D

  20. chikupunya said: syukron katsir… :)waiyyaki… Alhamdulillah, terima kasih banyak ya :)Beda kampus ^^, chiku di NCCU taipei, mb Tisa di Chiayi 🙂

    am in Kaohsiung, dear…naek kreta ‘manman’ masih 2 jam menuju selatan dr chiayi…hohohoo

  21. t1sarashii said: am in Kaohsiung, dear…naek kreta ‘manman’ masih 2 jam menuju selatan dr chiayi…hohohoo

    ho~ lebih ke selatan ternyata ya mbak? heheh… maap salah inpo ^^"
    Wah, patut dan wajib berkunjung ke sana ;D

  22. trimakasih mba, dpt rekomendasi dr mb islah d tempat mb ada contoh motivation letter,.. ijin mempelajari ya mba,.. doakan bsa menyusul mb,.. terimakasih banyak,..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s